6 comments


 • Anouk

  Hi Riske, bedankt voor deze heldere info. Je linkt in de blog door naar jouw eigen quit claim, maar er hangt geen link aan. Ik ben erg benieuwd naar jouw voorbeeld. Zou je die willen sturen?
  Alvast bedankt!!

  juni 16, 2017
  • riske

   Hai Anouk,
   dank voor je bericht, je hebt helemaal gelijk, ik was hem vergeten in te voegen.
   Ik heb het meteen aangepast, dus nu kun je hem downloaden van mijn pagina. Voor de zekerheid zal ik hem je ook even mailen.

   juni 16, 2017
 • Ha Riske, helaas ben je niet helemaal goed geïnformeerd. Het filmen van personen in hun privé-omgeving (zoals in hun woning) is niet toegestaan. Het is strafbaar en zelfs het hebben van dergelijke beelden is strafbaar. Zie ook artikel 139f Wetboek van Strafrecht.

  Ik adviseer je om je artikel op dit punt aan te passen.

  april 07, 2020
  • riske

   Hoi Marc,

   dank voor je toevoeging! Ik heb het even nagevraagd bij advocaat Jolien, die ook dit artikel oorspronkelijk heeft gecontroleerd. Zij zegt er dit over:

   “Artikel 139f Sr is bedoeld voor mensen die stiekem anderen fotograferen-filmen: ‘hij die, gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigt;’ etc.

   Daarvan is geen sprake als je op de openbare weg met een camera aan het foto’s maken, filmen bent. Dat ziet iedereen.

   Maar als je daarbij mensen op de foto zet in hun huis of tuin, dan schend je mogelijk wel hun privacy. Dat is een glijdende schaal. Zeker niet alle beelden die vanaf de weg van mensen in hun huis worden gemaakt, zullen zo’n schending opleveren. Als je de beelden gaat verspreiden moet je natuurlijk ook rekening houden met het portretrecht. Een privacy schending levert een redelijk belang tegen publicatie op.

   Als je dus vanaf de openbare weg filmt, zal een conflict zich eerder via het civiele dan het strafrecht oplossen. Maar wat er in de blog staat, klopt in elk geval wel.”

   april 08, 2020
 • Mariska

  Hoe zit het dan met het maken van close-ups? Ik word echt heel erg vaak gefotografeerd en gefilmd tijdens mijn hobby; schapendrijven; op privé terrein maar zichtbaar vanaf de weg. Ik erger me daar al groen en geel aan. Richten zij hun camera’s alleen op de honden en schapen dan haal ik mijn schouders er maar over op maar niet zelden wordt de camera ook op ons gericht. Af en toe echter wordt er zo’n enorme zoomlens recht op mijn gezicht gericht en daar ben ik toch echt niet blij mee. Dat ik een bijzondere hobby heb maakt me geen publiek bezit.

  januari 09, 2021
  • riske

   Hoi Mariska,
   Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is! Volgens mij kun je er helaas niet zo veel aan doen ben ik bang, want filmen op de openbare weg mag gewoon. Ik zou me nog kunnen voorstellen dat mensen niet eens beseffen dat het veld waarin je werkt privé terrein is. Als ik het zo hoor zijn het toeristen of wandelaars en hobbyfotografen; het grootste deel van het beeldmateriaal zal niet commercieel worden ingezet, wat het ook moeilijker maakt om er iets tegen te doen.
   Wat je kan doen is elke keer als het gebeurt, vragen of ze het niet willen doen. Als mensen een beetje sociaal zijn, zullen ze dat dan ook niet meer doen. Maar goed, dat is natuurlijk gedoe. Eventueel bordjes op het hek hangen met de vraag of ze jou niet willen filmen/fotograferen?

   januari 09, 2021

Leave a comment


*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by YourBiz Online