4 comments


 • Anouk

  Hi Riske, bedankt voor deze heldere info. Je linkt in de blog door naar jouw eigen quit claim, maar er hangt geen link aan. Ik ben erg benieuwd naar jouw voorbeeld. Zou je die willen sturen?
  Alvast bedankt!!

  juni 16, 2017
  • riske

   Hai Anouk,
   dank voor je bericht, je hebt helemaal gelijk, ik was hem vergeten in te voegen.
   Ik heb het meteen aangepast, dus nu kun je hem downloaden van mijn pagina. Voor de zekerheid zal ik hem je ook even mailen.

   juni 16, 2017
 • Ha Riske, helaas ben je niet helemaal goed geïnformeerd. Het filmen van personen in hun privé-omgeving (zoals in hun woning) is niet toegestaan. Het is strafbaar en zelfs het hebben van dergelijke beelden is strafbaar. Zie ook artikel 139f Wetboek van Strafrecht.

  Ik adviseer je om je artikel op dit punt aan te passen.

  april 07, 2020
  • riske

   Hoi Marc,

   dank voor je toevoeging! Ik heb het even nagevraagd bij advocaat Jolien, die ook dit artikel oorspronkelijk heeft gecontroleerd. Zij zegt er dit over:

   “Artikel 139f Sr is bedoeld voor mensen die stiekem anderen fotograferen-filmen: ‘hij die, gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigt;’ etc.

   Daarvan is geen sprake als je op de openbare weg met een camera aan het foto’s maken, filmen bent. Dat ziet iedereen.

   Maar als je daarbij mensen op de foto zet in hun huis of tuin, dan schend je mogelijk wel hun privacy. Dat is een glijdende schaal. Zeker niet alle beelden die vanaf de weg van mensen in hun huis worden gemaakt, zullen zo’n schending opleveren. Als je de beelden gaat verspreiden moet je natuurlijk ook rekening houden met het portretrecht. Een privacy schending levert een redelijk belang tegen publicatie op.

   Als je dus vanaf de openbare weg filmt, zal een conflict zich eerder via het civiele dan het strafrecht oplossen. Maar wat er in de blog staat, klopt in elk geval wel.”

   april 08, 2020

Leave a comment


Name*

Email(will not be published)*

Website

Your comment*

Submit Comment

*

Copyright © Dandelion by Pexeto | Powered by YourBiz Online